روند نگران کننده کبد چرب در ایران
کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی دو نوع شایع از بیماری کبد چرب میباشند. در سال های اخیر شیوع کبد چرب در ایران در حال افزایش بوده است. تغییر شیوه زندگی و تغذیه افراد و همچنین بی تحرکی از مهمترین علل می باشد. با توجه به اینکه در مراحل اولیه ممکن است بیماری کبد چرب علائم چندانی نداشته باشد، درصد زیادی از افراد جامعه در ایران بدون اینکه بدانند درگیر این بیماری هستند.
کبد چرب در حال حاضر تبدیل به شایع ترین بیماری کبدی در ایران شده است و با توجه به روند افزایش یابنده و نگران کننده آن ممکن است در آینده نزدیک تبدیل به یکی از مهمترین علل سیروز و پیوند کبد شود. یکی از مهمترین دلایل افزایش شیوع کبد چرب در ایران چاقی می باشد. به دنبال تغییر در شیوه زندگی و کاهش تحرک و فعالیت افراد و رژیم های غذایی نامناسب و دریافت کالری زیاد روند افزایشی در وزن افراد و به دنبال آن ابتلا به کبد چرب دیده می شود.
به نظر می رسد اقدام فوری در جهت افزایش آگاهی افراد جامعه و حتی پزشکان نیاز باشد. قطعا با افزایش آگاهی افراد در این زمینه اقدامات تشخیصی و درمانی و پیشگیرانه بهتر و موثرتری انجام خواهد گرفت. اقدامات صورت گرفته در جهت تشخیص و درمان کبد چرب و پیشگیری از روند رو به رشد شیوع آن در ایران کافی به نظر نمی رسد. سرعت افزایش شیوع کبد چرب در بین افراد جامعه در ایران به نحوی است که این بیماری به جمع شایع ترین بیماری های ایران اضافه خواهد شد و مبتلایان عوارض زیادی را از این بیماری تجربه خواهند کرد. با توجه به اینکه این عوارض قابل پیشگیری می باشند نقش آموزش و افزایش آگاهی بسیار پررنگ خواهد بود.
خطرات بیماری کبد چرب محدود به بروز صدمه کبدی و سیروز کبد نمی باشد. کبد چرب ارتباط چشم گیری با عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی دارد. چاقی، فشار خون بالا، قند خون بالا و چربی خون بالا عواملی هستند که با بروز سکته های قلبی و مغزی در ارتباط هستند. کبد چرب با این عوامل خطر در ارتباط می باشد. به عبارت دیگری بیماری های قلبی عروقی و سکته های مغزی از جمله مهمترین علل مرگ و میر در بیماران کبد چرب می باشد. درمان کبد چرب از طریق کاهش این عوامل خطر می تواند از بروز سکته های قلبی و مغزی در این افراد پیشگیری کند.