مدفوع خونی
بروز خونریزی همراه با دفع مدفوع (مدفوع خونی) می تواند بسیار استرس زا باشد. علی رغم تصور خیلی از افراد خوشبختانه در اکثر موارد این اتفاق در اثر بیماری های غیرتحدید کننده حیات رخ می دهد. به طور مثال هموروئید و فیشر مقعد از جمله علل شایع این مشکل می باشند.
با این وجود که وجود خون در مدفوع در اکثر موارد ممکن است علل خوش خیم داشته باشد حتما نیاز به ویزیت توسط پزشک وجود دارد.
تنها با شرح حال دقیق و معاینه و در صورت نیاز اندوسکوپی یا کولونوسکوپی می توان به تشخیص قطعی رسید و علل خطرناکتر را رد کرد.
بنابراین اگر شما دچار مدفوع خونی شدید ممکن است طیف وسیعی از بیماری های اکثرا خوش خیم تا بیماری های کمتر شایع ولی بدخیم برای شما مطرح باشد. تنها پزشک می تواند با بررسی کافی به بررسی علل بپردازد.
دفع مقادیر زیاد خون از مقعد نیاز به ویزیت اورژانسی توسط پزشک دارد و نیاز است در اولین فرصت فرد خود را به بیمارستان برساند و مورد بررسی قرار گیرد. در مورد دفع موارد کم خون در مدفوع اگرچه ویزیت اورژانسی توسط پزشک ممکن است نیاز نباشد اما ویزیت در اولین فرصت و بررسی توسط پزشک توصیه می شود.
علل مدفوع خونی
هموروئید
وجود مقادیر اندک خون روشن در مدفوع می تواند نشانه وجود هموروئید یا فیشر باشد به عروق متسع ناحیه مقعد گفته می شود که ممکن است دردناک و خارش دار باشد و گاهی ممکن است خونریزی کند.
فیشر مقعدی
به زخمی خطی در ناحیه مقعد گفته می شود که می تواند باعث خونریزی در مدفوع شود. فیشر با درد سوزشی خیلی شدید در مقعد در زمان دفع مدفوع همراه است.
علل جدی دیگر
علاوه بر موارد خوش خیمی که در بالا به آن اشاره شد، خونریزی مقعدی ممکن است به دلیل علل خطرناک و جدی دیگری ازجمله ضایعات سرطانی و پیش سرطانی رخ دهد. قبل از ایجاد سرطان های گوارشی ضایعات پولیپی در روده ایجاد می شود که می توانند خونریزی نیز ایجاد کنند. برای تبدیل این ضایعات پولیپی به ضایعات سرطانی ممکن است سالها وقت نیاز باشد.
در صورتی که این پولیپ ها در مراحل اولیه تشخیص داده شوند می توان به وسیله کولونوسکوپی تمام آن را برداشت و ریسک ایجاد سرطان را از بین برد.
با افزایش سن ریسک ایجاد پولیپ و سرطان افزایش می یابد. افرادی که سن بالای 45 تا 50 سال دارند و همچنین کسانی که علائم خونریزی گوارشی دارند تحت کولونوسکوپی قرار خواهند گرفت و از جهت وجود پولیپ های پیش بدخیم و همچنین احتمال بدخیمی ها مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
علل دیگر مدفوع خونی
به جز موارد ذکر شده در بالا خونریزی از مقعد می تواند علل دیگری نیز داشته باشد که شامل کولیت (التهاب کولون)، پروکتیت (التهاب رکتوم)، بیماری های دیورتیکولی و اختلالات عروقی سیستم گوارش می باشد. در مورد این بیماری های به تفصیل به صورت جداگانه بحث خواهد گردید.
خونریزی از قسمت های بالاتر دستگاه گوارش مانند مری، معده و بخش های ابتدایی روده کوچک می تواند خود را با مدفوع تیره، سیاه رنگ، قیری و شل خود را نشان دهد.
ارزیابی های لازم
بهترین تصمیم جهت بررسی علت خونریزی در مدفوع بر اساس سن، علائم همراه و سوابق پزشکی شما گرفته خواهد شد. مواردی مانند کاهش وزن، سابقه وجود سرطان در خانواده، تهوع و استفراغ شدید توسط پزشک پرسیده خواهد شد و بر اساس آن تصمیم جهت بررسی نیاز به اندوسکوپی یا کولونوسکوپی گرفته خواهد شد. در برخی موارد نیز معاینه توسط پزشک به تشخیص هموروئید یا فیشر آنال کمک خواهد کرد.
جهت بررسی نیاز به انجام کولونوسکوپی گایدلاین های استاندارد بین المللی وجود دارد که افراد بر اساس ریسک سرطان های دستگاه گوارشی بااستفاده از کولونوسکوپی مورد بررسی قرار می گیرند. مدفوع خونی از جمله مواردی است که نیاز به بررسی توسط کولونوسکوپی دارد.