کرونا ویروس در ایران. از همین امروز میتوانید با آموزشهای جامع، ساده و کاربردی ارائه شده در این مقاله از خود و عزیزانتان در برابر تهدید این ویروس مهلک محافظت کنید.
فهرست مطالب این مقاله
کرونا ویروس
کرونا ویروس که باعث ایجاد بیماری کووید میشه اواخر سال ۲۰۱۹ در جهان شروع به گسترش کرد، از چین شروع شد و تقریباً بافاصله خیلی کم کشورهای زیادی رو در همه جای دنیا درگیر کرد. از جمله کشورهایی که درگیر این بیماری شد و آمار تلفات و مرگومیر خیلی بالایی هم داشت کشور ایران بود. کرونا ویروس در ایران و جهان در حال حاضر یکی از مسائل اصلی هست و ذهن بسیاری از افراد را به خودش معطوف کرده و سؤالات بسیار زیادی را در ذهن افراد ایجاد کرده است. دستیابی به منبعی موثق برای اینکه به سؤالات افراد پاسخ دهد و همچنین بتواند تهدیدهای موجود را برای افراد نشان دهد، درحالیکه از ایجاد استرس و اضطراب بیمورد پرهیز کند بسیار سخت است.
در این مطلب ما سعی داریم بر اساس موثقترین و جدیدترین اطلاعات موجود کاملترین مجموعه از اطلاعات درباره ویروس کرونا را در اختیار شما قرار دهیم. بدون شک جمعآوری این اطلاعات نیازمند ساعتهای بسیار زیاد بررسی و مطالعه بوده که نتیجه حاصل از آن را در این مقاله برای شما گردآوری کردهام.
علائم کرونا ویروس
علائم کرونا ویروس معمولاً ۴ تا ۵ روز بعدازاین که یک فرد با ویروس در ارتباط قرار گرفت ایجاد می شود. البته بعضی از افراد ممکن است بعد از دو هفته علایم را بروز دهند. حتی بعضی از افراد ممکن است اصلاً علامتدار نشوند. اما وقتی علائم بیماری شروع می شود این علائم شامل موارد زیر است:
- تب
- سرفه
- تنگی نفس
- احساس خستگی
- لرز
- بدن درد
- سردرد
- گلودرد
- و همچنین ازبینرفتن حس بویایی و چشایی
بعضی از افراد هم ممکن است دچار علائم گوارشی مثل حالت تهوع یا اسهال شوند. بعضیها ممکن است دچار علائم پوستی مثل بروز راش و دونههای قرمزرنگ روی پوست شوند. علت دقیق این مساله هنوز به طور کامل مشخص نمی باشد.
نکته خیلی جالب در مورد علائم کرونا این است که خیلی از افراد ممکنه این علائم رو برای هفتهها و ماهها داشته باشند. این مساله در مورد کسانی که در بیمارستان بستری می شوند بیشتر رخ می دهد اما ممکن است در کسانی که علایم خفیف دارند نیز رخ دهد. اثرات طولانیمدت کرونا هنوز برای خیلی از پزشکان هم ناشناخته است.
ریسک بیماری کرونا
شاید براتون جالب باشه که بدونین کرونا چقدر ممکنه برای شما خطرناک باشه. این مسئله بستگی به سن شما و وضعیت سلامتی شما داره. تو بعضی از افراد کرونا ممکنه که باعث درگیری ریه بشه و کاهش اکسیژن خون بده و در اثر بیماریهای قلبی و موارد مشابه فرد فوت بکنه. این مسئله در افرادی که مسنتر هستند شایعتر هست. همچنین تو کسایی که بیماریهای زمینهای دارند مثلاً کسانی که دچار بیماری قلبی، بیماری کلیوی، دیابت، بیماریهای ریه، بیماریهایی مثل کمخونی داسیشکل و چاقی هستند بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند به علتهای دیگه مثلاً عفونت ایدز، بیماری سیستیک فیبروز، دیابت نوع ۱ و فشارخون هم در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
نحوه انتشار ویروس کرونا
شاید برای خیلیها مهم باشه که بدونند ویروس کرونا از چه طریقی منتشر میشه. ویروس کرونا معمولاً به صورت فردبهفرد منتشر میشه. انتقال ویروس از یک فردبهفرد دیگه موقعی اتفاق میافته که فرد آلوده به ویروس سرفه میکنه، عطسه میکنه یا اینکه در کنار بقیه افراد مشغول صحبتکردن هست. ویروس به صورت ذرات بسیار کوچکی از طریق ریه و راههای هوایی فرد به بیرون منتقل میشه. این ذرات کوچیک میتونند خیلی راحت در هوا به فرد دیگهای که در نزدیکی فرد بیمار قرار داره منتقل شوند. در برخی موارد مثل مکانهای سربسته ویروس ممکنه حتی به افرادی که به فاصله زیاد از فرد مبتلا قرار دارند هم منتقل بشه.
افرادی که توی خونه باهم دارن زندگی میکنند خیلی راحت میتونن ویروس رو به هم منتقل کنند. همچنین کسایی که دارند با هم صحبت میکنند، با هم دست میدهند، همدیگر رو بغل میکنن و از غذای مشترک دارند استفاده میکنند میتوانند به راحتی ویروس رو به همدیگر منتقل کنند. رستورانها جزو مکانهایی هستند که ریسک زیادی برای انتقال ویروس دارند چون تو این مکان افراد نزدیک همدیگه منشینند و معمولاً ماسک خودشون رو هم بر میدارند. خیلی از پزشکان اعتقاد دارند که از طریق تماس با سطوح آلوده به ویروس و سپس تماس دست با چشم، بینی و دهان انتقال ویروس امکان پذیره اما به نظر میاد این روش خیلی معمول نباشه و مهمترین راه انتقال کماکان همون انتقال فرد به فرد هست.
مسئلهای که خیلی خیلی اهمیت داره این هست که بدونیم افرادی که حتی هیچ علائمی ندارند میتونن باعث بشن که بیماری به سایر افراد منتقل بشه و این مهمترین علتی هست که توصیه میشه افراد حتی درصورتیکه هیچ علائمی ندارند فاصله اجتماعی رو حفظ کنن!
انواع مختلف ویروس کرونا
ویروس کرونا ممکن است انواع مختلفی داشته باشه. وقتی که ویروس کرونا تغییر میکنه در واقع دچار جهش میشه و انواع جهشیافته ویروس کرونا یا واریانتهای مختلف کرونا ایجاد میشوند. میان این واریانتها ممکنه از جهت عملکرد با بقیه واریانتها تفاوتی نباشه اما موقعی که این تغییر در یک قسمت مهم ویروس اتفاق میافته ویروس ممکنه به شکل دیگری عمل کند و این جاست که جهش اهمیت داره.
چندین نوع جهشیافته کرونا شناسایی شده. این انواع ممکنه که نسبت به نوع اولیه ویروس راحتتر انتقال پیدا کنند. همچنین ممکنه علائم شدیدتر ایجاد کنند. ایجاد جهشهای جدید باعث شده شناسایی ویروس سختتر بشه و همچنین اثربخشی واکسنها نیز کمتر بشه.
از جمله جدید ترین سویه های کرونا، سویه اومیکرون است که در حال حاضر باعث ایجاد پیک جدیدی از بیماری در کشور شده است. اومیکرون نسبت به سویه های قبلی کرونا سرعت انتشار بالاتری دارد اما به نظر می رسد که درگیری ریه در آن کمتر دیده می شود.
علی رغم اینکه درصد کمتری از افراد با اومیکرون دچار درگیری ریه می شوند اما این درصد صفر نیست و این تصور که اومیکرون نمی تواند باعث درگیری ریه شود غلط است.
واکسیناسیون نقش چشم گیری در کاهش مرگ و میر ناشی از پیک اومیکرون در کشور ایران داشته است و علی رغم تعداد بالای مبتلایان مرگ و میر ناشی از کرونا نسبت به پیک های قبلی کمتر شده است.
تستهای تشخیصی بیماری کرونا
درصورتیکه شما مشکوک به ابتلا به کرونا باشید پزشک شما میتونه براتون تست تشخیصی کرونا رو درخواست بده. تست تشخیصی کرونا معمولاً به صورت نمونهگیری از بینی و ته حلق گرفته میشه. بدین صورت که یک سوآب وارد بینی یا دهان میشه و جهت نمونهگیری ازش استفاده میشه در برخی موارد هم از نمونه بزاق استفاده میشه. تستهای تشخیصی ویروس کرونا هرکدوم دقت متفاوتی دارد و ممکنه بین یک تا چند روز طول بکشه تا جواب تست آماده بشه.
به جز روش اصلی تست کرونا که نمونهگیری از حلق و بینی هست روش تشخیصی دیگری هم وجود دارد که از طریق نمونه خون است. این روش میتونه به ما کمک کنه برای اینکه حتی تشخیص بدیم که فرد در گذشته دچار ویروس کرونا بوده یا نه. به این شکل که آنتیبادیهای علیه ویروس کرونا در بدن فرد با استفاده از نمونه خون تشخیص داده میشه، اما معمولاً این روش برای تشخیص تصمیمگیری بالینی برای بیمار مورد استفاده قرار نمیگیره و بیشتر به درد زمانی میخوره که میخواهیم با استفاده از این تست متوجه بشیم چه تعداد از مردم در یک ناحیه خاص دچار ویروس کرونا شدند.
پیشگیری از ویروس کرونا
بهترین راه پیشگیری از ویروس کرونا واکسیناسیون است. در ایالات متحده در اواخر سال ۲۰۲۰ اولین واکسن در دسترس قرار گرفت. افرادی که سن ۱۲ سال به بالا دارن میتونن واکسینه بشن البته این مرحله تو کشورهای مختلف متفاوته و بر حسب نوع واکسن ممکنه افراد در سنین متفاوتی امکان انجام واکسیناسیون رو داشته باشند. واکسیناسیون بهترین روش پیشگیری از بیماری کرونا هست. کسایی که واکسینه شدند نسبت به بقیه خطر بسیار کمتری برای ابتلا به ویروس و همچنین انتقال ویروس دارند. بااینوجود اگر هنوز واکسینه نشدید راههای دیگری هم وجود داره که بتونید از خودتون و دیگران محافظت بکنید.
فاصلهگذاری اجتماعی
مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا درصورتیکه واکسن زدیم فاصلهگذاری اجتماعی هست. بسیار مهم هست که ما در زمانی که در تماس با افراد مختلف هستیم حداقل فاصله ۲ متر را ازشون حفظ بکنیم. نشان داده شده که درصورتیکه این فاصله حفظ بشه امکان انتقال ویروس بسیار کاهش پیدا میکنه. به این نکته توجه کنیم که همیشه ما نمیتونیم افرادی که بیمار هستند رو شناسایی کنیم و خیلی از اونا ممکنه بدون علامت باشند بنابراین نیاز هست که این فاصله اجتماعی دو متر در خصوص همه افراد حتی افرادی که بدون علامت هستند هم رعایت بشه.
ماسکزدن
درصورتیکه به هر دلیلی نیاز دارید که در محیط بیرون از خانه حاضر بشید نیاز هست که از ماسک استفاده کنید. این مسئله در زمانی که شما علائم بیماری کرونا دارین از اهمیت خیلی بیشتری برخوردار است. اما حتی درصورتیکه شما هیچ علائمی هم ندارید بهتر هستش که ماسک استفاده کنید تا از انتقال بیماری به خودتان و دیگران پیشگیری بشه. وقتی ماسک میزنید دقت کافی داشته باشید که حتماً هم بینی هم دهانتان به صورت کامل توسط ماسک پوشانده شده باشد.
هم ماسکهای پارچهای و هم ماسکهای پزشکی قابل استفاده هستند. برای اینکه ماسکها بهتر بتونند از شما محافظت بکنند بهتره که بهخوبی روی صورتتون فیکس شده باشند و با استفاده از بند ماسکها بهخوبی تمام قسمتهایی که امکان مبادله هوا وجود داره پوشانده شده باشه تا ماسک کارایی بهتری داشته باشد. دقت کافی کنید زمانی که میخواهید ماسک رو دور بندازید بعدازاین که دستتون رو به ماسکتون زدید دستتون رو به چشم، بینی و دهانتون نزنید. ابتدا دستاتون رو بهخوبی بشورید و بعد به ماسکتون دست بزنید. ماسکهای پارچهای رو میتونید با بقیه لباس هاتون با هم دیگه بشورید.
تو خیلی از کشورها در حال حاضر توصیه میشه که زمانی که دور از بقیه هستید و در محیط باز میتونید از ماسک استفاده نکنید. اما این قوانین در کشورهای مختلف متفاوته و توصیه میشه در کشور ایران با توجه به اینکه واکسیناسیون هنوز در درصد قابل توجهی از افراد انجام نشده درصورتیکه فکر میکنید ممکنه در تماس نزدیک با افراد مختلف قرار بگیرید حتماً از ماسک استفاده کنید.
شستشوی دستها
توصیه میشه که به صورت مکرر دستتون رو با آب و صابون بشویید. مخصوصاً در مواقعی که در محیط بیرون هستید و با سطوح مختلف در تماس هستید این مسئله اهمیت بیشتری پیدا میکنه. اگرچه احتمال ابتلا به کرونا در اثر تماس با اجسام مختلف خیلی زیاد نیست اما این مسئله که مرتب دست و صورت خودتون رو بشورین خیلی حائز اهمیت است. این کار میتونه کمک کنه که شما سایر بیماریها از جمله سرماخوردگی و آنفولانزا هم نگیرید.
برای اینکه شستشوی دستها کارایی خوبی داشته باشه حداقل باید ۲۰ ثانیه طول بکشه و باید مچ دست همچنین ناخنها و فضای بین انگشتها بهخوبی شسته بشه. بعد از شستن بهتره که با استفاده از یک حوله یکبار مصرف دستها خشک بشه. اگر دسترسی به آب و صابون برای شستشوی دستهاتون ندارید میتونین از ژلهای ضدعفونی دست استفاده کنید. ژلها بهتره حداقل ۶۰ درصد الکل داشته باشند تا اثربخشی آنها مطلوب باشه. اما در صورتی که به آب و صابون دسترسی دارید اولویت با آب و صابون است زیرا اثربخشی بالاتری نسبت به شستشو با ژل و الکل دارند.
جلوگیری از تماس دست با صورت
یکی دیگه از کارهایی که میتونید برای پیشگیری از ابتلا به کرونا انجام بدید این هست که از تماس دست با صورتتون مخصوصاً چشمها، بینی و دهانتان جلوگیری کنید. این مسئله در زمانهایی که شما دسترسی به ژلهای ضدعفونی و آب و صابون برای ضدعفونی دست ندارید اهمیت خیلی بیشتری پیدا میکنه.
اجتناب از مسافرت رفتن
توصیه میشه تا زمانی که مجبور نیستید مسافرت نرید. مکانهای شلوغ مثل فرودگاهها شانس ابتلا به کرونا رو خیلی افزایش میدن. اما درصورتیکه مجبور به مسافرت رفتن هستید در طول مسافرت نکات بهداشتی رو رعایت کنید و به قوانین مختلف هر منطقهای که به آنجا سفر میکنید توجه ویژهای داشته باشید.
درصورتیکه درصد بالایی از افراد جامعه واکسینه شده باشند و شما هم به طور کامل واکسینه شده باشید میتونید به فعالیتهای معمولی و روزمره خودتون بپردازید منظور از کامل واکسینه شدن این هستش که شما دودوز واکسن موردنیاز روزده باشید و حداقل دوهفته از آخرین دوز واکسن شما گذشته باشه. بعضی از واکسنها تکدوز هستند در این صورت شما دوهفته بعدازاین که واکسن را دریافت میکنید میتونید به فعالیتهای معمول خودتون بپردازید. با این حال کرونا ویروس در ایران و در کشورهای مشابه که همچنان درصد خیلی زیادی از مردم واکسن نزدن یک خطر جدی بحساب میاد و توصیه میشه تا زمانی که درصد زیادی از جامعه واکسینه نشدند همچنان نکات بهداشتی که در بالا ذکر شد رو رعایت کنید.
اگر دچار علائم بیماری کرونا هستید چه کاری باید انجام بدید؟
درصورتیکه دچار علائمی مثل تب، سرفه، تنگی نفس و علائم دیگر بیماری کرونا هستید، در اولین فرصت باید با پزشکتان صحبت کنید. پزشک شما یک سری سؤالات در مورد مسافرتهای اخیر شما و تماسهایی که با افرادی که احتمال به کرونا آلوده بودن میپرسه. بعد از اون درصورتیکه شک به ابتلا به کرونا براتون وجود داشته باشه از شما میخواد که تست بدید.
توصیه میشه اگر شدت علائم زیاد نیست قبل از اینکه بخواهید مراجعه حضوری داشته باشید از طریق تماس تلفنی یا ویزیت آنلاین یا مشاوره آنلاین با پزشکتان صحبت کنید. خیلی از افرادی که علائم خفیف دارند میتونند تو خونه بمونند و اقدامات درمانی معمول را انجام بدهند و نیازی به مراجعه به بیمارستان و مطب نیست. اما درصورتیکه علائمتون شدید باشه یا در تماس تلفنی یا ویزیت آنلاین که دارید، پزشکتون تشخیص بده که نیاز به مراجعه شما به بیمارستان یا مطب هست، با زدن ماسک و رعایت نکات بهداشتی به مراکز درمانی مراجعه کنید بهنحویکه خودتون و بقیه در معرض ابتلا به بیماری قرار نگیرید.
اگر هم شدت علائمتون بسیار شدید باشه به طوری که نیاز به مراجعه خیلی فوری به بیمارستان داشته باشید بهتره که با آمبولانس تماس بگیرید تا از طریق پرسنل بهداشتی برای مراجعه و درمان شما به بیمارستان اقدامات لازم انجام بشه.
اگر حالتون خوبه اما احساس میکنید با فردی که دچار بیماری کرونا بوده در ارتباط بودید چه اقدامی نیاز هست انجام بدید؟
اگر فکر میکنید در تماس نزدیک با فردی بودید که کرونا داشته این که چه کاری انجام میدید بستگی به این داره که آیا از قبل واکسن زدید یا نه و اینکه آیا قبلاً دچار بیماری کرونا شده بودید یا نه.
اگر قبلاً واکسن نزدید و قبلاً کرونا نگرفتید باید بعدازاین که تماس نزدیک با فرد مبتلا به کرونا داشتید تست بدید حتی اگر هیچ علائمی نداشته باشید. برای این منظور ممکنه نیاز پیدا کنید به پزشکتان مراجعه کنید یا به مراکزی مراجعه کنید که از شما تست بگیرند. تا زمانی هم که تست میدید در خونه باید قرنطینه باشید و مراقب بروز علائم بیماری کرونا در خودتون باشید. قرنطینه یعنی اینکه شما در خانه بمونید و حداقل فاصله دو متری را از سایر افراد خانه حفظ کنید.
بهترین زمان برای مدت قرنطینه خانگی ۱۴ روز هست اما ممکنه به دلیل مشکلاتی که در محل کار، مدرسه و سایر قسمتها وجود داره این مدت تغییر بکنه. به همین دلیل در برخی مواقع امکان قرنطینه کوتاهتر بهخصوص زمانی که تست منفی از شما داشته باشیم وجود داره. با این حال توصیه میشه برای مدت قرنطینه خانگی حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
اگر که واکسنزده باشید یا قبلاً کرونا گرفته باشید درصورتیکه از مدتزمان ابتلا به کرونا شما کمتر از سه ماه گذشته باشد شما نیاز به قرنطینه خانگی ندارید. اما اگر بیشتر از سه ماه از زمان ابتلای شما به کرونا گذشته توصیه میشه که مثل کسانی که واکسن نزدن و قبلاً کرونا نگرفتن همونجوری که در بالا شرح داده شده عمل کنید.
درصورتیکه واکسیناسیون کامل انجام دادین نیاز به قرنطینه خانگی ندارید. همونطور که قبلاً هم توضیح دادم واکسیناسیون کامل به این معنی هست که شما هر دو دوز واکسن خودتون رو دریافت کردید و از زمان آخرین دوز واکسن تون حداقل دوهفته گذشته باشه.
اگر که طول مدت قرنطینه خانگی تون کمتر از ۱۴ روز بود یا بر اساس مطلبی که بالا توضیح داده شد نیازی به قرنطینه خانگی نداشتید باز هم نیاز هست که به مدت ۱۴ روز علائم خودتون رو از نظر ابتلا به کرونا را مرتبا بررسی کنید. درصورتیکه هرگونه علائمی در شما ایجاد بشه باید با پزشکتان تماس بگیرید. همچنین طی این مدت باید موارد دیگه از جمله پوشیدن ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنید.
اگر مبتلا به کرونا شدیم چه کار کنیم؟
خیلی از افرادی که مبتلا به کرونا میشن ممکنه در خانه بمونند و خودبهخود علائمشون خوب بشه و نیاز به اقدام درمانی نداشته باشند. اما اینکه آیا نیاز به مراجعه به بیمارستان و اقدام درمانی خاصی هست یا نه بستگی به شدت علائم شما داره.
علائم خفیف
علائم خفیف یعنی اینکه شما علائمی مثل تب و سرفه را دارید اما تنگی نفس ندارید. اغلب کسانی که علائم خفیف دارند میتونند توی خانه استراحت کنند تا زمانی که حالشون بهتر بشه. این دوره معمولاً حدود دوهفته طول میکشه اما این مدتزمان برای افراد مختلف ممکنه متفاوت باشه. اگر شما در خانه به علت ابتلا به کرونا قرنطینه هستید بسیار مهمه که تا زمانی که پزشکتون اجازه نداده قرنطینه خانگی را رها نکنید به این صورت که از بقیه افراد فاصله داشته باشید حتی کسانی که باهاشون زندگی میکنید. اینکه چه زمانی قرنطینه رو میتونید پایان بدید بستگی به این داره که شدت علائمتون چقدر باشه و در برخی موارد داشتن تست منفی کرونا میتونه کمککننده باشه با این حال بهترین کسی که میتونه دراینخصوص نظر بده پزشکتون هست.
علائم شدید
اگر شما دچار علائم شدید بشین مثلاً تنگی نفس شدید بگیرید ممکنه نیاز به بستری در بیمارستان پیدا کنید و حتی ممکنه که نیاز به بستری در بخش مراقبتهای ویژه داشته باشید. در زمانی که شما در بخش مراقبتهای ویژه یا در بیمارستان هستید نیاز هست که در اتاق ایزوله باشید و فقط پرسنل پزشکی امکان ویزیت شما را داشته باشند. اونها هم باید هنگام ویزیت شما گان، دستکش و ماسک داشته باشند.
در بیمارستان، شما مرتب از نظر تنفسی چک میشید و عملکرد ریه هاتون مورد ارزیابی قرار میگیره. ممکنه نیاز پیدا کنید برای تنفس راحتتر از اکسیژن استفاده کنید. درصورتیکه علیرغم دریافت اکسیژن مشکل تنفسی داشته باشید ممکنه لوله تنفسی نیاز باشه براتون گذاشته بشه. این لوله از طریق گلو وارد ریهها میشه و به یک دستگاه که اسمش ونتیلاتور هست وصل میشه و به تنفس شما کمک میکنه.
در موارد بیماری شدید پزشکان داروهای مختلفی برای درمان بیماری توصیه میکنند. در برخی موارد این داروها توسط مطالعات استفاده ازشان تایید شده و در برخی موارد هنوز در حال انجام مطالعه روی اونها هستند. درهرصورت هیچ دارو و درمانی را بدون مشورت پزشک تون استفاده نکنید.
اگر فردی در خانه شما دچار کرونا شد چه کار کنید؟
اگر فردی در خانه شما دچار کرونا شد یک سری نکات هست که باید رعایت کنید.
اول اینکه این فرد را دور از بقیه نگه دارید. مثلاً در یک اتاق مجزا و درصورتیکه امکان داره حمام و دستشویی مجزا داشته باشه. هنگام غذا خوردن هم باید در اتاق خودش تنها باشه. بهتره که اگر حیوان خانگی هم دارید تو این مدت از این فرد دور باشه.
دوم اینکه حتماً ماسک داشته باشه مخصوصاً توی زمانی که با بقیه توی اتاق هست حتماً باید از ماسک استفاده کنه. اگر امکان استفاده از ماسک برای او وجود نداره شما باید با استفاده از ماسک از خودتان محافظت کنید.
سوم اینکه مرتب دستاتونو با آب و صابون شستشو بدید.
چهارم اینکه که مرتباً نظافت را رعایت کنید. یک سری نکتهها هست که میتونید انجام بدید که در رعایت نظافت میتونه به شما کمک کنه:
دستکشهای یکبار مصرف استفاده کنید. مخصوصاً موقعی که میخواهید به لباس، ظروف و زبالههای فردی که مبتلا به کوید هست دست بزنید. بعدازاین که دستکش را هم بیرون آوردید دستاتون رو بشورید.
مرتباً چیزهایی رو که تماس دست باهاشون زیاد هست تمیز بکنید مثل کامپیوتر، تلفن، دستگیره درها و دستشویی.
مرتباً چیزای تو خونه را با آب و صابون شستشو بدید. در مواقع نیاز میتوانید از ضدعفونیکنندههای مناسب هم استفاده کنید. برخی ضدعفونیکنندهها فقط باکتریها رو میکشند و تاثیری روی ویروسها ندارند برای همین مهمه که برچسبهای روی آنها را چک کنیم ببینیم بابت چه کاری تهیه شدند.
راههای مقابله با استرس و اضطراب ناشی از کرونا
این که شما دچار استرس و اضطراب ناشی از کرونا بشید طبیعیه و اینکه احساس استرس، تنهایی و خستگی ناشی از عدم توانایی انجام کارهای روزمره تون رو داشته باشید هم طبیعیه. برای مقابله با این استرس میتوانید اقدامهای زیر را انجام بدید:
از اخبار فاصله بگیرید.
مرتباً ورزش کنید و غذای سالم استفاده کنید.
فعالیتهایی را پیدا کنید که ازش لذت میبرید و میتونید تو خونه انجامش بدید.
در تماس با دوستانتون و افراد خانوادهتان باشید.
خیلی مهمه که بدونید با واکسینه شدن و رعایت بقیه نکات بهداشتی میتوانید به محافظت از خودتون و جامعه کمک کنید.
کرونا در بارداری
به نظر نمیرسه که بارداری ریسک ابتلا به کرونا را افزایش بده و افرادی که باردار هستند ریسک ابتلا به عفونت کرونا در آنها مانند بقیه افراد است. بااینوجود کسانی که حامله هستند و دچار کووید میشوند احتمال اینکه بیماری شدیدتری بگیرند بیشتر هست. زنان باردار مخصوصاً کسانی که سن بالاتر از ۳۵ سال دارند یا بیماریهایی مانند چاقی، افزایش فشارخون و قند خون دارند ریسک بیشتری برای عوارض بیماری کرونا دارند. بااینوجود اکثر آنها قبل از اینکه زایمان کنند بیماریشان بهبود پیدا میکنه و حتی نیاز به بستری در بیمارستان هم پیدا نمیکنند.
اکثر متخصصان اعتقاد دارند که در رحم احتمال انتقال ویروس به نوزاد وجود دارد اما این احتمال خیلی کم هست. با این وجود اگر هم اتفاق بیفته اکثر بچهها بیماری شدیدی نمیگیرند. احتمال انتقال بیماری در زمان زایمان و حتی بعد از تولد نوزاد نیز هست اما راههایی وجود داره که این ریسک به حداقل کاهش داده بشه.
به نظر نمیرسه که کرونا در دوران بارداری مشکلی جدی رو برای مادر و فرزندش ایجاد بکنه. اما در برخی موارد شدت زیاد بیماری ممکنه مشکلاتی رو ایجاد کنه. افراد بارداری که دچار کرونا میشوند ممکنه خطر زایمان زودرس داشته باشند. زایمان زودرس به زایمان قبل از هفته ۳۷ بارداری گفته میشه. آمار زایمان زودرس در مادرانی که بیماری شدید و درگیری ریه میگیرند بیشتر از بقیه است و خطر زایمان زودرس به علت این مسئله است که نوزاد خیلی زودتر از زمانی که باید متولد بشه متولد میشه و به دنبال اون مشکلات زیادی براش ایجاد میشه.
تب از جمله علائم شایع در کرونا هست. در کسانی که باردار هستند و دچار تب میشوند توصیه میشه که به پزشک معالج مراجعه کنند. بااینوجود در صورت نیاز میتوان از استامینوفن برای کنترل تب استفاده کنید.
آیا در دوران کرونا مراقبتهای بارداری تغییری میکنه؟
ممکنه پزشک شما تصمیم بگیره که یکسری تغییرات در مراقبتهای بارداری شما ایجاد بکنه. به طور مثال همسرتون ممکنه نتونه شما را در انجام این مراقبتها همراهی کنه. همچنین شما ممکنه نیاز باشه که حین انجام این مراقبتها ماسک بپوشید. همچنین پزشک شما ممکنه یک سری تستها را با هم دیگه انجام بده برای اینکه مراجعات شما کمتر بشه و اینکه در برخی مواقع ممکن ویزیتهای تلفنی و یا ویدئویی انجام بشه. این تغییرات ممکنه برای شما استرسزا باشه اما فراموش نکنید که همه این تغییرات برای این هستش که از شما و فرزندتان محافظت بشه.
نحوه زایمان در صورت ابتلا به کرونا
درصورتیکه مبتلا به کرونا باشید پزشکتون ممکنه که قبل از زایمان ازتون بخواد یک سری نکات بهداشتی را رعایت کنید. مثلاً ماسک بپوشید. همچنین ممکنه آزمایشهای اضافهتری از شما درخواست بشه و مراقبتهای بیشتری از شما انجام بشه. بااینوجود نحوه انجام زایمان شما یعنی اینکه زایمان طبیعی داشته باشید یا سزارین تفاوتی نمیکنه و اینکه شما مبتلا به کرونا هستید باعث نمیشه که نوع زایمان شما از زایمان طبیعی به سزارین تغییر پیدا کنه. همچنین پزشک شما ممکن است از شما بخواهد که تا مدتی از نوزاد تازهمتولدشده دور باشید این در شرایطی هست که شدت بیماری شما زیاد باشه. اما درصورتیکه پزشک اجازه بدهد که نوزاد شما با شما در یک اتاق باشه، لازم هست ماسک بپوشید و نکات بهداشتی را رعایت بکنید تا نوزادتون مبتلا نشه. همه این مراقبتها جهت محافظت از شما و فرزند شماست.
شیردهی به فرزند
شیردهی مزایای بسیار زیادی برای شما و فرزندتان داره. احتمال خیلی کمی برای انتقال کرونا به فرزندتون از طریق شیردهی وجود داره اما حتی در صورت انتقال اکثر نوزادان دچار بیماری شدیدی نمیشن و مشکلی براشون ایجاد نمیشه.
چه تصمیم بگیرید که به نوزادتون شیر بدید و چه تصمیم بگیرید که شیردهی نداشته باشید بسیار مهمه که مواقعی که در تماس نزدیک با نوزادتان هستید ماسک بزنید و دستاتون رو ضدعفونی بکنید و نکات بهداشتی را رعایت کنید تا ویروس به نوزادتون منتقل نشه.
همچنین ممکنه تصمیم بگیرید از شیردوش برای شیردادن به فرزندتان استفاده کنید. اگر خودتون بیمار هستید دستاتون رو مرتب بشورید و قبل از انجام شیردوشی و حین دوشیدن شیر ماسک بپوشید. درصورتیکه امکانش وجود داره یک فرد سالم در بین زمانهای شیردوشی شیردوش رو تمیز کنه.
کرونا در کودکان
بچهها در هر سنی ممکن است به بیماری کرونا مبتلا شوند. بچهها معمولاً علائم کمتری از بیماری را از خودشون نشون میدن و احتمال اینکه دچار عوارض شدید بیماری بشن کم هست. اما این احتمال صفر نیست و هر کودکی ممکنه که دچار کرونا بشه. نکته دیگه این هست که بچهها حتی درصورتیکه هیچ علائمی نداشته باشند میتونند بیماری را به بقیه منتقل بکنند و این بسیار بسیار برای افراد مسنتر ممکنه که خطرناک باشه.
علائم کرونا در بچهها با بزرگسالان تفاوت چندانی نداره. بچهها ممکنه دچار تب و سرفه بشن همچنین در موارد شدیدی که درگیری اتفاق میافته ممکنه تنگی نفس ایجاد بشه اما به صورت معمول علائم بچهها خیلی کمتر از بزرگسالان است. بعضی از بچهها ممکنه کاملاً بیعلامت باشند و هیچ علائمی از خودشان بروز ندهند.
در بچهها ممکنه علائم دیگری هم اتفاق بیفته مثل احساس خستگی زیاد، تب و لرز، سردرد، درد عضلانی، گلودرد، آبریزش بینی، اسهال و استفراغ.
نوزادان هم میتونن علائم دیگری از خودشون نشون بدن مثلاً توی شیر خوردن دچار مشکل بشن. همچنین بعضی هاشون دچار راش پوستی بشن که ممکنه حتی روی انگشتهای دست یا پاهاشون هم به وجود بیاید ولی علت مشخصی هنوز براش پیدا نشده.
طبیعتاً بچههایی که ممکنه بیماری زمینهای داشته باشند علائم شدیدتر از خودشون نشون میدن. این بیماریهای زمینهای شامل مشکلات ژنتیکی، مشکلات نورولوژیک، بیماریهای مادرزادی قلب، بیماری سیکل سل، چاقی، دیابت، مشکلات کلیوی، آسم و ضعف سیستم ایمنی میباشند.
بچهها ممکنه که در اثر ابتلا به کرونا دچار علائم دیگهای هم بشن اگرچه این علائم معمول و متداول نیست ولی ممکن است اتفاق بیفتد. بچهها ممکن است دچار یک التهاب شدید سراسری در بدن بشن که باعث میشه که ارگانهای مختلف دچار صدمه بشه. این بیماری شبیه یک بیماری دیگه به اسم بیماری کاوازاکی هست که علائم اون شامل این موارد است:
- تبی که بیشتر از ۲۴ ساعت طول بکشه
- درد شکم
- استفراغ
- اسهال
- راش
- قرمزی چشمها
- سردرد
- خستگی شدید
- بیحالی
- بیقراری
- و تنگی نفس
درصورتیکه بچهها در اثر ابتلا به کرونا دچار این علائم بشن بلافاصله باید به پزشک مراجعه کنند و بررسی و درمان لازم برای آنها صورت گیرد.
اگر کودکتان علائم کووید داره چه کار باید انجام بدید؟
اگر کودکتون تب، سرفه و سایر علائم ابتلا به کووید رو داشت، باید تصمیم بگیرید که آیا نیاز به ویزیت توسط پزشک دارد یا نه؟
خیلی از کودکان ممکنه علائم خیلی خفیف داشته باشند و نیاز به بستری در بیمارستان یا ویزیت توسط پزشک نداشته باشند. اما بعضی از کودکان هم ممکن است دچار علائم شدید بیماری بشن و در طول کمتر از یک هفته علائمشون بسیار شدت پیدا کنه.
مواردی وجود دارد که باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرین و در اولین فرصت توسط پزشک ویزیت انجام بشه. از جمله این موارد میتوان به …
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه و احساس فشار روی قفسه سینه
- کبود شدن صورت و لبها
- درد شدید شکم
- بیحالی و گیجی و خوابآلودگی شدید
… اشاره کرد. همچنین اگر نوزادی دارید که توی غذا خوردن مشکل داره حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا کودک شما نیاز داره که تست کرونا بده؟
درصورتیکه کودک شما تماس با فرد مشکوک به ابتلا به کووید داشته باشه، اینکه آیا نیاز به انجام تست براش ضروری هست یا نه بستگی به این داره که در چند ماه گذشته دچار بیماری کرونا بوده یا خیر.
اگر طی سه ماه گذشته ابتلا به کرونا داشته توصیه به انجام تست نمیشه و نیاز به قرنطینه خانگی هم نداره
اما درصورتیکه کودکتون طی سه ماه گذشته ابتلا به ویروس کرونا نداشته باید تست بدهد در صورت امکان حتی اگر که هیچ علائمی نداره توصیه میشه که به مدت ۱۴ روز تحت قرنطینه خانگی قرار بگیره.
درمان کرونا در کودکان
درمان کرونا در کودکان با بزرگسالان تفاوت چندانی نداره. درمان اختصاصی تو این افراد وجود نداره و اصول درمان با بزرگسالان کاملاً مشابه است. تنها تفاوتی که هست این هستش که اکثراً اطفال علائم کمتری را از خودشون نشون میدهند، بیماریهای زمینهای کمتری دارند و حال عمومی بهتری نسبت به افراد مسنتر دارند. بنابراین خیلی از این کودکان ممکنه در خانه تحت درمان قرار بگیرند و نیاز به بستری در بیمارستان نداشته باشند. اما درصورتیکه اطفال هم علائم شدید از خودشون نشون بدن باید بر حسب نیاز در بیمارستان بستری بشن و با نظر پزشک درمان براشون صورت میگیره.
درصورتیکه کودکان در بیمارستان بستری نشن و مراقبت در منزل انجام بشه بسیار اهمیت دارد که اصول قرنطینه خانگی را رعایت کنند و تماسشان را با بقیه افراد به حداقل برسانند و تاحدامکان در زمانی که با بقیه افراد تماس دارن از ماسک استفاده کنند. علت اینکه در اطفال تاکید ویژهای روی این مسئله میشه این هستش که بسیاری از اطفال یا علائم ندارند و یا علائم خیلی خفیف دارند و این مسئله باعث میشه که با خیال راحتتر با افراد بزرگتر در تماس باشند و بتوانند ویروس را به شما یا دیگر افراد آسیب پذیرتر در خانه مانند پدربزرگ و مادربزرگ منتقل کنند.
نحوه پیشگیری از کرونا در کودکان
اصول پیشگیری از کرونا در اطفال و بزرگسالان تفاوت چندانی نمیکنه. تنها تفاوت اصلی که وجود داره این هستش که افراد زیر ۱۲ سال امکان واکسیناسیون را در حال حاضر ندارند بنابراین تنها راه استفاده از سایر روشهای ذکر شده برای پیشگیری از کرونا هست.
مهمترین روشهایی که هم برای بزرگسالان هم برای اطفال رعایتش اهمیت داره شستشوی مکرر دستها با آب و صابون رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و پوشیدن ماسک است. باز هم تاکید میشه اصول پیشگیری در اطفال با بزرگسالان تفاوت چندانی نمیکند و همان نکاتی که برای بزرگسالان ذکر شده در اطفال نیز صادق است.
بازگشایی مدارس برای کودکان
بازگشایی مدارس، مهدکودکها و سایر مکانهای آموزشی برای اطفال از جمله موارد چالش برانگیز در زمینه بیماری کرونا هست. از طرفی آموزش فردبهفرد و فعالیتهای اجتماعی نقش مهمی در آموزش کودکان دارد و از طرف دیگر سلامتی آنها و معلمانشان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
آنچه که مسلم است تا زمانی که شرایط برای حضور اطفال در مدارس و مهدکودکها فراهم نشود و از همه نظر شرایط ایمن برای حضور آنها وجود نداشته باشد بهتر است آنها در مدارس و مهدکودکها حضور نیابند. این مسئله هم برای خود آنها هم برای معلمان آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. مواردی است که کمک میکند کودکان بتوانند زودتر از مکانهای آموزشی بهره ببرند این موارد شامل موارد زیر است:
- واکسیناسیون: اگرچه هنوز در سنین پایین امکانپذیر نمیباشد اما واکسیناسیون معلمان و آموزگاران میتواند در کاهش احتمال ابتلا کودکان به کرونا مؤثر باشد.
- استفاده از ماسک: لازم است کودکان در مکانهای شلوغ پوشیدن ماسک را رعایت کنند تا از ابتلای آنها به ویروس کرونا جلوگیری شود.
- شستشوی دستها: این کار میتواند نقش مؤثری در پیشگیری از ابتلای معلمان و دانشآموزان به کرونا داشته باشد لازم است دانشآموزان در این زمینه آموزش کافی برای نحوه صحیح شستن دستها را ببینند.
- رعایت فاصلهگذاری اجتماعی: توصیه میشود افراد در تجمعات فاصله حداقل دو متر از یکدیگر را داشته باشند. بنابراین درصورتیکه فضای کلاسها بسیار کوچک باشند و تجمع زیادی از دانشآموزان در آن وجود داشته باشد بهتر است به چند کلاس تقسیم شوند و دانشآموزان در جمعیت کوچکتری در کلاس حضور داشته باشند تا امکان ایجاد فاصله بین آنها وجود داشته باشد.
درصورتیکه هرکدام از دانشآموزان علائم بیماری را از خود نشان دهد لازم است که از بقیه دانشآموزان جدا شود و به مدت دوهفته بعدازاین که علائم در فرد کاملاً برطرف میشود از شرکت در کلاسها خودداری نماید تا از ابتلای سایر دانشآموزان و معلمان به بیماری کرونا پیشگیری به عمل آید. در این موارد لازم نیست دانشآموز تست مثبت کرونا داشته باشد و یا تشخیص قطعی کرونا برای وی گذاشته شده باشد. همین مسئله که دانشآموزی علائمی از بیماری را نشان میدهد دلیل کافی برای این مسئله است که وی از سایر دانشآموزان جدا نگهداشته شود و در قرنطینه خانگی باشد.
واکسن کرونا
واکسن کرونا یکی از مهمترین ابزارهای مقابله با این بیماری میباشد و شاید بدون واکسن مقابله با این بیماری غیرممکن باشد. مهمترین چیزی که تاکنون ما را به ریشهکن کردن بیماری کرونا امیدوار کرده است واکسن میباشد. واکسیناسیون در دنیا مدتی است که شروع شده است و نتایج بسیار موفقیتآمیز داشته است و بسیاری از کشورها در دنیا در حال حاضر بسیاری از پروتکلهای بهداشتی خود را با توجه به واکسیناسیون درصد زیادی از جمعیتشان کمتر کردند. در ایران نیز اگر چه واکسیناسیون کرونا دیر شروع شد اما با استقبال مردم درصد بالایی از افراد در حال حاضر واکسینه شده اند که این مساله باعث شد در پیک جدید اومیکرون شاهد کاهش مرگ و میر نسبت به پیک های قبلی کرونا باشیم.
و اما واکسن چیست و چگونه کار میکند؟
برای اینکه بتوانیم جواب این سؤال را بدهیم باید بدانیم سیستم ایمنی بدن ما چگونه عمل میکند. وقتی یک موجود خارجی مانند یک ویروس یا یک باکتری وارد بدن ما میشود، سیستم ایمنی ما زمانی که این ویروس در حال تکثیر در بدن میباشد آن را شناسایی میکند و بر علیه آن به مقابله بر میخیزد. برای مقابله با ویروسها و باکتریها یکی از مهمترین چیزهایی که در بدن به وجود میآید و کمککننده میباشد آنتیبادیها هستند.
بنابراین بدن ما بر علیه ویروسها و باکتریها آنتیبادی میسازد آنتی بادی نقش مؤثری در سیستم ایمنی بدن ایفا میکند و درصورتیکه فرد آنتیبادی برای مقابله با یک ویروس یا باکتری را داشته باشد احتمال اینکه مجدداً مبتلا به بیماری شدید شود بسیار کاهش پیدا میکند. بنابراین یکی از راههای مقابله با بیماریها این است که به طریقی در بدن آنتیبادی بر علیه ویروسها و باکتریها ایجاد شود تا از ابتلای مجدد فرد پیشگیری به عمل آید.
یکی از چیزهایی که میتواند به ایجاد آنتیبادی در بدن کمک کند واکسیناسیون است. واکسیناسیون در بدن باعث میشود که بدن با میکروب کشته شده و یا ترکیباتی که باعث میشوند بدن آنتیبادی ایجاد کند مواجه شود و در بدن آنتیبادی ایجاد شود. این مسئله در مورد ویروس کرونا هم صدق میکند. واکسنهای کرونا باعث ایجاد آنتیبادی در بدن شده و در صورت مواجهه مجدد فرد با ویروس کرونا آنتیبادیها از بدن محافظت میکنند. بنابراین شدت بیماری در این فرد بسیار کاهش پیدا میکند و ریسک مرگومیر ناشی از این بیماری بسیار کمتر میشود.
اگرچه در ابتدای شروع اپیدمی کرونا بسیاری معتقد بودند که شاید حتی واکسیناسیون نیز نتواند این بیماری را کنترل کند اما نتایج کارآزماییهای بالینی نشان داد که واکسیناسیون میتواند در بیماری کووید بسیار موفق باشد. بنابراین واکسیناسیون به صورت گستردهای در جهان در حال انجام است و با افزایش درصد افرادی که واکسن زدند مرگومیر ناشی از کرونا کاهش چشمگیری داشته است.