اومیکرون واریانت جدید کرونا ویروس است که به سرعت در حال گسترش می باشد. در این مطلب سعی داریم به شش واقعیتی بپردازیم که اومیکرون را مرموز کرده است.
1- سرعت بالای انتشار بیماری
مهمترین چیزی که سرعت انتشار بالای اومیکرون را نسبت به سایر واریانت های کرونا نشان می دهد افزایش ناگهانی و شدید تعداد مبتلایان جدید کرونا در جهان و خصوصا در کشورهایی است که این واریانت شایع شده است. سرعت بالای انتشار این واریانت در حدی است که بسیاری از دانشمندان را علی رغم اینکه واکسیناسیون در بسیاری از نقاط جهان به خوبی انجام شده است نگران کرده است.
2- شدت کمتر بیماری
در کنار افزایش چشم گیر در مبتلایان به کرونا تعداد افراد بستری افزایش چشم گیری نداشته است و حتی مرگ و میر روزانه کرونا در جهان رو به کاهش است. این مساله در کنار سایر اطلاعات جدیدی که از این واریانت در دسترس می باشد این احتمال را مطرح می کند که شدت این بیماری ممکن است نسبت به سایر واریانت های کرونا از جمله دلتا کمتر باشد. این مساله می تواند مهمترین واقعیت در مورد واریانت اومیکرون باشد و تا حدودی نگرانی های موجود درباره این واریانت را کاهش دهد.
3- درگیری ریه کمتر در این واریانت
یکی از عللی که برای مرگ و میر کمتر مبتلایان به اومیکرون مطرح گردیده است می تواند این باشد که این واریانت معمولا در حلق و بینی تکثیر می شود و کمتر ریه را درگیر می کند. می دانیم که بیشتر مرگ و میر کرونا در اثر درگیری های شدید ریه اتفاق می افتد. بنابراین جای امیدواری وجود دارد که واریانت اومیکرون حتی در صورت گسترش سریع از نظر ابتلای افراد، گسترش کمتری از جهت مرگ و میر افراد داشته باشد.
4- واکسیناسیون عمومی
بدون شک یکی از مهمترین مسایلی که باید در تحلیل روند بیماری کووید در نظر گرفته شود انجام واکسیناسیون عمومی می باشد. علی رغم اینکه ذکر می شود که ممکن است در مورد واریانت اومیکرون واکسیناسیون اثربخشی کاملی نداشته باشد اما افرادی که دو یا سه دوز واکسن کرونا را زده اند کمتر به این واریانت مبتلا خواهند شد و در صورت ابتلا بیماری خفیف تری خواهند داشت.
5- نبود امکانات تشخیصی در ایران
قطعا یکی از مشکلاتی که در مورد واریانت های جدید کرونا در ایران مطرح می باشد این است که امکانات تشخیصی کافی و کاملی وجود ندارد و این باعث می شود یا افراد مبتلا به کرونا تشخیص داده نشوند و یا واریانت آن دقیقا تشخیص داده نشود. این مساله باعث شده است تخمین دقیقی از تعداد مبتلایان به اومیکرون در ایران در دست نباشد و تحلیل روند بیماری را سخت کند.
6- خطر جهش های بعدی
شاید مهمترین نگرانی در مورد اومیکرون بعد از سرعت بالای گسترش آن خطر جهش های بعدی این واریانت باشد. تاکنون مواردی که در مورد جهش های احتمالی بعدی مطرح شده است در حد پیش بینی و احتمالات است و جای نگرانی ندارد اما با این وجود سوالات زیادی را در مورد آینده کرونا در ذهن ها باقی گذاشته است.
همانطور که اشاره شد موارد ذکر شده در بالا باعث شده است که اومیکرون مرموز باشد و پیش بینی ها در مورد آینده این واریانت و کرونا با احتیاط صورت گیرد. پیش بینی شخصی من این است که این واریانت خواه ناخواه به سرعت گسترش خواهد یافت و درصد بسیار بالایی از افراد در جهان را مبتلا خواهد کرد.
اما واکسیناسیون عمومی و همچنین شدت کمتر بیماری باعث خواهد شد که مرگ و میر و تعداد افراد بستری افزایش چشم گیری نداشته باشد. این واریانت ممکن است درصد زیادی از افرادی که واکسن نزده اند را نیز به شکل خفیف درگیر کند و در صورتی که واریانت بعدی بیماری نتواند افراد واکسن زده و افراد مبتلا شده به اومیکرون را مجددا درگیر کند به شدت از شیوع بیماری کاسته خواهد شد.